Putovanja

Preseljenje i život u Sloveniji

Srbija je zemlja koja nije u Evropskoj uniji pa samim tim ima problem da morate imati radnu dozvolu, koja se ne pravi lako, da bi došli raditi u Sloveniju.

Radna dozvola (viza) koja se izdaje za nas treće zemlje (Bosna, Srbija, CG..) i nju nam pravi poslodavac. Prvu radnu dozvolu koju dobijete ona vam važi 1 god i obavezni ste da u tih godinu dana radite isključivo kod tog gazde, posle dobijate radnu dozvolu na 2 godine, gde ne morate da radite kod jednog gazde imate slobodno tržište rada i možete raditi gde poželite. Nakon 2 godine, dobijate radnu dozvolu na 3 godine i ista su pravila.

1+2 +3 godine to je 5 godina i samim tim ste stekli stalno prebivanje u Sloveniji, ne pasoš vec stalno prebivanje, o razlici između stalnog prebivanja i pasoša detaljnije na netu…

Dobijanjem radne dozvole u Sloveniji stičete pravo da se besplatno lečite i idete u dom zdravlja i tako dalje. Sada jedna losa vest, mnoge zemlje su u Evropskoj uniji i koliko Vi bili pametni i dobri u svom poslu, poslodavcu je lakše da zaposli nekoga iz EU, jer vi na tu radnu dozvolu čekate par meseci, ali ne očajavajte, jer makar u Sloveniju lako možete doći. U Sloveniji je minimalac 800 evra, i obicno i da ste profesor u skoli ii moler, ta prva radna dozvola je najgora, i morate da izdržite tih godinu dana, obično visoko obrazovani ljudi rade u proizvodnji npr god dana, pa sticanjem druge radne dozvole počinju da rade u struci, tako da ta prva radna dozvola znači neki prosti poslovi, proizvodnja, čišćenje i mala plata… Tako da morate žrtvovati jednu godinu da bi stekli nakon nje ista prava kao Slovenci. Vama sve dok radite ovde ide radni staž, i nakon 5 godina ste stekli penziju koja je min 250 evra i može biti samo više od toga.

Plava karta

Plava karta, ili u Sloveniji “modra karta” je u našem slučaju bila prečica za rešavanje birokratskih pitanja. Za plavu kartu mogu da apliciraju visokoobrazovani stanovnici ne Eu država za posao u Evropskoj uniji. Važno je da pored diplome imate i poslodavca u zemlji Eu koji je spreman da vas zaposli i pritom dokaže da u Eu nije moguće pronaći osobu tih kvaliteta. Kada osoba dobije plavu kartu to je ujedno zeleno svetlo da može i svoju porodicu (ženu i decu u našem slučaju) da preseli sa sobom. Izdaje se za tri meseca duže u odnosu na važeći ugovor o radu, a najviše za dve godine. Može se produžiti za najviše tri godine. Novo osnovano preduzeće u Sloveniji može odmah zapošljavati strane državljane sa visokim obrazovanjem, diplomom univerziteta, masterom ili doktoratom na osnovu PLAVE KARTE EU. U tom slučaju je spajanje porodice moguće odmah. Ako osoba sa PLAVOM KARTOM EU želi putovati i raditi u EU, sa njim mogu putovati i njegovi porodični članovi. Na osnovu PLAVE KARTE EU članovi porodice automatsko dobijaju dozvolu za boravak u Sloveniji.

Kako izgleda proces dobijanja posla u Sloveniji

Važno je istražiti i dostupne informacije o poslodavcima koji nude posao u Sloveniji, a za to možete posetiti stranice kao što su https://www.ess.gov.si/iskalci-zaposlitve/zaposlitev-tujih-drzavljanov/delo-v-sloveniji/zaposlovanje-drzavljanov-srbije/ ili platformu https://orook.net/sr/public-jobs.

Tokom procesa selekcije za posao i preseljenja, moguće je naići na određene poteškoće, administrativne procedure i papirologiju. Moja uloga je bila da pažljivo pratim uputstva i da posetim konzularno odeljenje Republike Slovenije radi podnošenja zahteva za vizu i preuzimanja iste.

Kako da dovedete porodicu ovde?

Kada npr Vi dođete da radite ovde nakon jedne godine imate pravo da dovedete majku, oca, muža, i vaša plata mora da bude min 1000 evra, zakon se uvek menja po tom pitanju, ali možete dovesti npr ženu ali mora biti prijavljena adresa gde živi u Sloveniji i vi svojom platom garantujete da će ona prosto biti tu, jer ako se desi neki problem Vas će zvati da pitaju šta se dešava ili slično… Ako npr muskarac ima radnu dozvolu i nakon 1 god dovede zenu, ona dobija dozvolu za prebivanje sa kojom može ulaziti i izlaziti u /iz Slovenije kada god poželi, ali da bi radila takođe mora imati radnu dozvolu koju sam objasnila kako se dobija. Agencije koje sređuju radne dozvole su Addeco Slovenija, Workforce, Delos, FB grupe Iscem/nudim zaposlitev, za neka stručnija zanimanja šaljite cv na sajtovima Moje delo… itd. Imate fb grupe Srbi/Bosanci u Sloveniji gde se često komentariše kako je ko došao i o detaljima vozačka, dolazak dece itd..

Da li uslovi, benefiti i visina zarade prate troškove života?

Kada je reč o uslovima rada, benefitima i visini zarade u Sloveniji, može se reći da prate uobičajene troškove života.

Neto plata obično iznosi oko 60% bruto plate. Preostalih 40% čine doprinosi za penziono osiguranje, osnovno zdravstveno osiguranje i porez na prihod.

Dakle, visina zarade uzima u obzir ove faktore i omogućava pokrivanje troškova života u Sloveniji. Napomenula bih da se troškovi života mogu razlikovati u zavisnosti od regiona i životnog stila, pa je uvek dobro istražiti specifične informacije pre donošenja odluke o radu u Sloveniji.

Kako se može dobiti dozvola za rad u Sloveniji?

Prvi uslov koji interesent iz Srbije mora zadovoljiti jeste da ne sme biti zaposlen u svojoj matičnoj zemlji. Takođe je neophodno da je uveden u evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije, i to bar na jedan dan, jer Srbija želi uvid u migraciju radi zaposlenja.

Uslovi rada i tip zaposlenja u IT sektoru

Ovde nema ograničenja. Od zaposlenja s punim radnim vremenom, preko privremenih i honorarnih poslova, sve do freelance rada, samozapošljavanja i poslova koji se obavljaju na daljinu, slovenački IT sektor pruža širok dijapazon mogućnosti profesionalcima iz ove oblasti. Za one koji žele da uče tu su i plaćene prakse.

Ono što je mladim profesionalcima od velike važnosti jeste fleksibilnost radnog vremena, što je uglavnom prihvaćena norma u slovenačkoj IT industriji. S druge strane, prekovremeni rad najčešće nije praksa.

Gde u Sloveniji rade IT-jevci? Kao što je i očekivano, koncentracija je u Ljubljani, a ostale popularne lokacije jesu Maribor, Celje, Kopar, Novo Mesto, Ptuj, Kranj i Velenje.

Uz preduzetnički duh i tehničko znanje, pokretanje sopstvenog onlajn biznisa u Sloveniji može biti početna stepenica ka velikom uspehu i sjajnom životu.

Web portali gde se otvorena radna mesta ažuriraju jesu Slovenian researches mobility portal, Urad RS za mladino, Moje Delom, Moja Zaposlitev, Zaposlitev, Naj Zaposlitev, Careerjet Slovenia, Jobs in Slovenia.

Jezik i ljudi?

Da bi došli raditi ovde ne morate znati slovenački, i ne očajavajte, ovaj jezik se uči u hodu i stvarno je lak. Svako će vas razumeti ako pricate srpski, naravno ako želite raditi treba da usavršite slovenački, ali vi svojim dolaskom ovde od države Slovenije dobijate 3 meseca besplatnog učenja slovenačkog koji se održava na fakultetima i drugim ustanovama u vašem gradu, tako da bez brige. Što se tiće Slovenaca, pravih, svaki slovenac će se potruditi pričati i na srpskom ako Vam je teško u početku, oni su narod koji voli prirodu, banje, ovde se često voze bicikle, ide na more i planine i narod je koji vreme provodi napolju. Mane Slovenaca je što su škrti malo i u početku hladni, oni gledaju svoja posla, ali ako budete dobri i ljubazni, Slovenac će se rado otvoriti sa vama. Znajte oni slušaju našu muziku, jedu i našu hranu, tako da smo im bliski. Slovenija ima i more, kao i planine, tako da svako leto možete ići na more koje je divno. Blizu Vam je Italija i Austrija, bukvalno 2h vozom tako da vikende možete provesti u putovanjima do susednih zemalja prema kojima nema granica za veoma mali novac. Tako da prednost Slovenije je u tome. Hrana nije uopšte skupa, to su zablude, imate jeftine trgovine poput Hoffera, gde često ima jeftinijih stvari nego npr u prodavnici Idea u Srbiji.. Stanarine se kreću oko 200 evra, 300 u Ljubljani u manjim gradovima ima od 150, 200, 250… za jednu, 2 osobe, a imate i smeštaj za 3, 4 osoba koji je od 500 evra i više, stan je zaista lako naći na sajtu nepremnicnine.net do fb grupa stanovanja itd..

Spajanje porodice i bivanje u Sloveniji na osnovu registracije preduzeća

Najbrži i najlakši način za spajanje porodice je osnivanje preduzeća u Sloveniji. Uslovi su sledeći:

  • Ako se oba partnera zaposle u osnovanom preduzeću je spajanje porodičnih članova moguće odmah.
  • Ako se u osnovanom preduzeću na osnovu jedinstvene dozvole za rad i bivanje zaposli samo jedan od partnera, je spajanje sa drugim partnerom i maloletnom decom moguće posle dve godine.
  • Ako oba partnera dobiju dozvolu za rad i bivanje, mogu maloletnu decu dovesti odmah.
  • Ako su deca punoletna mogu njih zaposliti u preduzeću na osnovu dozvole za rad i bivanje ili ako dobiju studentski status za nastavak studija.
  • Ako su deca obavezna da idu u školu (od 6-te godine napred) i jedan partner ima dozvolu za rad i bivanje, može na osnovu upisa u školu da dovede svoju decu.

Kako otvoriti svoj biznis ovde?

Želim Vam reći ako npr radite u Srbiji nokte, koji su tu 10-15 evra, ovde su 30-40 evra, ako imate bilo kakav biznis gledajte da Vam je ovde zarada veća.

Postoje dva tipa firmi SP i DOO. SP (samostalni preduzetnik) možete proširiti u DOO. SP možete otvoriti nakon jedne godine prebivanja u Sloveniji, bilo kao student, spajanje porodice radna dozvola. Možete ga otvoriti džabe i možete sebi na osnovu njega napraviti radnu dozvolu, ali tek nakon jedne godine prebivanja u Sloveniji. Možete sami raditi nokte u Sloveniji, ali sa SP ako dođe do nekih problema npr imate radnika na crno, država Vam može oduzeti sve što je na Vađe ime kola, stan… ako radite legalno nema straha. Za DOO trebate da imate kapital u vrednosti od 7.500 evra, to ne mora biti samo keš nego npr kola kupljena u Sloveniji, vaš računar i ostatak npr novac. Možete opremu staviti u tu vrednost, i bilo kakav veći problem da se desi. npr rad na crno. za razliku od SP. mogu Vam uzeti samo u vrednosti od 7.500 evra kapitala, tj ono što ste založili. Ideje za posao: ja znam mnoge studente koji dođu, jer su ovde studije besplatne, upišu fax i sa 40 god, nakon jedne godine napuste školu otvore npr svoj SP, i npr imaju firmu za čišćenje. Ili žena dođe preko muža i nakon jedne godine otvori svoj SP za transport, vozač je.

Ovde ako imate registrovanu firmu preko sajta npr primerjam.si gde se prijavite oni vam nalaze stranke za vaš posao i uzimaju 10 posto od zarade.

Vi imate pravo raditi 4h u vašoj firmi i 8h. Ako radite 8h dužni ste svaki mesec državi plaćati oko 350 evra za sebe, radni staž i zdravstveno, a ako radite 4h morate plaćati oko 150 evra.

Osnivanje firme u Sloveniji

Cena za strane državljane, u ovom slučaju iz Srbije, je oko 3.500 evra.

Firma se u Sloveniji može otvoriti bez većih problema, ali je neophodno pripremiti obimnu dokumentaciju.

„Pri osnivanju kompanije u Sloveniji treba biti svestan da je sam postupak prilično složen i da firme moraju da spreme mnogo dokumenata. Iz tog razloga ima smisla kontaktirati savetnika koji će vam pomoći u pripremi celokupne dokumentacije“, savetuju iz računovodstvene kuće Unija Bg.

Prilikom osnivanja firme u Sloveniji potrebno je imati dobro razvijen poslovni plan, jer se na taj način smanjuje mogućnost komplikacija.

“Uvek je lakše ako kompaniju osniva pravno lice u kojoj je vlasnička struktura vidljiva stvarnom vlasniku. Za pojedince su još važniji dobro razvijeni poslovni plan i pismo namere za saradnju sa kupcima ili dobavljačima iz Slovenije”, objašnjavaju računovođe.

Najčešći oblici preduzeća koja stranci otvaraju u Sloveniji su društvo sa ograničenom odgovornošću i predstavništvo, odnosno filijala. Takođe, iz Srbije možete postati preduzetnik u Sloveniji, ali uz uslov da imate minimum godinu dana boravka u ovoj zemlji, jer se propisi razlikuju za građane van EU.

Da bi se u Sloveniji otvorilo društvo sa ograničenom odgovornošću, prema rečima računovođa, potrebna je sledeća dokumentacija: slovenački poreski broj, overena izjava vlasnika poslovne adrese firme, osnivački kapital u minimalnom iznosu 7.500 evra. Vlasniku strancu sud će izdati rešenje o registraciji u roku od sedam dana od podnošenja zahteva i depozita kapitala.

Za koga je Slovenija, brak, ljudi?

To je zemlja, pre svega, za one koji vole miran i skroman život, plate su u prosek ovde 1000-1500 evra. Ovde nema izlazaka kao u Beogradu, ovde se malo penzionerski živi, omladina ima žurke i sve ali mnogo manje nego što je to u Srbiji. Ovde su uvek banje pune, tereni itd. Za zdrav život se ovde brzo naviknete jer je ova zemlja toliko čista i ima lepe puteve da i vi imate želju da se stopite sa njom. Izuzetno je povoljna za starije ljude, koji ne mogu da se prilagode promenama kao neko od 20 godina, i znam puno osoba koje su sa 40 god došle ovde i otpočele nov život. Proverite na Internetu da najmanje nasilja na Balkanu ima u Sloveniji. U Sloveniji ćete dobiti mir, prirodu, harmoniju, nema ograničenosti i rasizma, već široka kultura i otvorenost i to je ono što Vam ja toplo preporučujem.

Odgovorite