Web Development&interpunkcija; Web dizajn

Web Development

Koje veštine su potrebne Front-End programerima?HTML (Hypertext Markup Language) je jezik kojim se definiše struktura i sadržaj web dokumenata i pomoću kojega se izrađuju web stranice. Dakle, HTML nije programski niti skriptni jezik, već je on jezik za oblikovanje prikaza web dokumenta koji govori web browseru (internet pregledaču) kako prikazati sadržaje na web stranici – slike, tekst, tabele, formulare i ostale multimedijalne dokumente. HTML omogućava web dokumentima međusobno povezivanje putem hipertekstualnih veza tj. linkova.

CSS je skraćenica za Cascading Style Sheets i u „nespretnom“ srpskom prevodu bi značilo: stilske liste u kaskadi. CSS je tzv. „stilski jezik“ koji omogućava dodavanje različitih stilova HTML elementima kao što su: veličina i vrsta slova, pozadinske boje, okviri, položaj elemenata, margine, itd… Svrha CSS-a je zapravo odvajanje stila prezentacije od samog sadržaja web stranice.

Java Script je objektno orjentisan programski jezik namenjen dinamičkoj izradi web sajtova. Koristi se u milionima web sajtova za poboljšanje funkcionalnosti, validaciju formi, detekciju browsera, asinhronu komunikaciju sa serverom i još mnogo toga. Razvijen je 1995. godine od strane Netscape-a i koristi se kao client-side (klijent zasnovan) internet programski jezik. To znači da se njegova obrada vrši na korisnikovom računaru u samom browser-u čime se postiže veća brzina rada, web aplikacije odgovaraju brže na korisnikove akcije i samim tim se postiže veća efikasnost. Predstavlja skripting jezik, što u prevodu znači lagan programski jezik. JavaScript se u HTML dokument može ubaciti na dva načina. Pisanjem direktno u HTML kod ili smeštanjem u poseban fajl (ekstenzija “.js”) koji se potom poziva u HTML dokumentu. Oba načina su pravilna i ne postoji razlika u radu skripta. Pozivanje spoljnog fajla je dobro u slučajevima kada se jedna ista skripta koristi u više stranica. Browser čita HTML stranicu i prikazuje elemente onako kako oni nailaze. Kada naiđe na skript u stranici, obavlja se njegovo izvršavanje pre nego što se nastavi čitanje ostalih elemenata (tekst, slike…).

Bootstrap je open-source JavaScript framework, odnosno kombinacija HTML-a, CSS-a i JavaScript-a, razvijen sa ciljem da omogući i olakša razvoj web formi (interface-a, tj. layout-a) kao i razvoj naprednih web komponenti. Bootstrap je, dakle, kolekcija razvijenih CSS i JavaScript alata i biblioteka. Isto tako je modularnog tipa, što omogućava njegovu dalju lakšu „nadogranju“ i upotrebu sa različitim modulima koje izrađuju nezavisni developeri. Osim što omogućava i olakšava integrisanje raznih vrsta komponenti (formi, buttons-a, akcija sa tekstom, i drugim), odlično „sarađuje“ sa JavaScript-om i sa jQuery bibliotekama. Omogućava razvoj različitih web formi i interfejsa (layout-ova): gridfixedfluid responsive. Omogućava rad sa typography-jom, kao na primer integraciju najrazličitijih font ikonica unutar teksta. Bootstrap je napravila kompanija Twitter i jako je brzo postao popularan među web dizajnerima i programerima jer omogućava pravljenje web stranica koje su prilagodljive svakom uređaju za jako kratko vreme.

jQuery je moćna JavaScript biblioteka koja vam omogućava da web sajtu dodate funkcionalnosti koje sa čistim html/css-om ne biste mogli da uradite. Između ostalog, možete pristupati raznim delovima web stranice kao i samom sadržaju strane i menjati ih, dodavati razne animacije na web stranicu, reagovati na neki impuls od strane korisnika kao što je na primer klik ili prelazak mišem na određenom delu strane, vaditi informacije sa servera bez potrebe za ponovnim učitavanjem cele strane (ovo je poznato kao AJAX) itd.

Adobe Photoshop je softver namenjen za rastersko obrađivanje digitalnih fotografija. Trenutno je vodeći grafički alat i namenjen je za korištenje na Microsoft Windows i Apple operativnim sistemima. Kompanija zaslužna za Photoshop se zove Adobe Systems. Prva verzija ovog profesionalnog alata je izašla u februaru 1990. godine i to samo na Mac OS platformi. Korisnici Windowsa su tek s verzijom Photoshop 2.5, koja je izašla u novembru 1992. godine, dobili pristup ovom programu.

Odgovorite

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s