Stock fotografija

Najbolji sajtovi sa besplatnim Stock fotografijama

Stock fotografije su fotografije namenjene za komercijalnu upotrebu. Stock fotografije kupuju časopisi, magazini, marketing agencije, izdavači, grafički i web dizajneri, televizijski i filmski producenti i agencije kojima je potrebna komercijalna fotografija koju mogu da upotrebe u svojim štampanim, video ili online izdanjima. Stock fotografije se mogu videti svakodnevno, online i offline, u časopisima, magazinima, dnevnoj štampi, na koricama knjiga, CD-ova, u brošurama, promotivnim materijalima, bilbordima, televizijskim reklamama i spotovima, emisijama i na svim drugim mestima za koje je potrebno vizualno ilustrovati sadržaj. 
Stock fotografije
su veoma skupe, ali postoje različiti načini kako bi došli do besplatnih Stock fotografija. Najpre, za one koji ne znaju, Komercijalna (Stock) fotografija predstavlja fotografiju koja poseduje neku komercijalnu vrednost i može se prodati sa određenom licencom za specifičnu upotrebu. Licence za upotrebu ovakvih fotografija obično prodaju specijalizovane Stock Photography agencije. Ove licence se mogu prodavati neograničen broj puta različitim klijentima što omogućava da se iste ponude po veoma povoljnoj ceni. Da bismo mogli razumeti koncept stock fotografije moramo biti upoznati sa pojmovima koji su usko vezani uz stock fotografiju: Royalty Free – označava fotografiju za koju se plaća jednokratna naknada za licencu i to na osnovu dimenzija fotografije. Nakon kupovine fotografija se može višekratno koristiti u neograničenom vremenu bez dodatnog plaćanja, pod uslovom da se prilikom korišćenja pridržavate odredbi i uslova korišćenja. Licence – Fotograf je jedini vlasnik fotografije odnosno fotografija je njegovo intelektualno vlasništvo. Za svaku fotografiju postoji određena licenca na kojoj fotograf zapravo profitira i određena fotografija može se koristiti prema uslovima korišćenja. Rights-Managed – pojam koji se odnosi na način licenciranja prema kojem iznos koji korisnik plaća zavisi o specifikacijama njene upotrebe i još niz dodatnih ekskluzivnosti. Model Release – predstavlja dokument koji popunjava i potpisuje osoba i model. To je zakonski dokument koji štiti prava fotografa. Zasniva se na tome da navedeni model potpiše da je saglasan da se fotografija na kojoj se model nalazi, može prodavati posredstvom određene agencije, i da fotograf, nakon potpisivanja ovog dokumenta nije dužan da isplati dodatni honorar od prodaje tih fotografija posredstvom agencije. Samim tim, model ne može da vrši potraživanje od agencije koja prodaje njegove fotografije u ime fotografa koji je fotografisao.

Sa tačke gledišta kupca, prednost Stock fotografije je što na jednom mestu ima ogroman izbor foto materijala po veoma povoljnoj ceni, a mana je ta što taj materijal nije ekskluzivan – može da ga kupi i upotrebljava svako. Agencije(1) koje se bave prodajom vaših fotografija se dele na stock i microstock agencije:

(Macro) Stock Agencije – Namenjene su iskusnim fotografima. Fotografije se nude kupcima po ceni od stotinak ili više dolara, a fotograf dobija određeni procenat koji najčešće ne prelazi 40-50% od ukupne prodajne cene. Jedne od najpopularnijih agencija su Corbis ili Getty Images. Kriterijumi za prijem fotografija su vrlo visoki i uglavnom samo jako kvalitetne fotografije agencija prihvata i nudi kupcima.
Microstock Agencije – Osnovna karakteristika ovih agencija je da se vaša zarada zasniva na količini prodatih fotografija pošto su prodajne cene fotografija najčešće do nekoliko dolara. To na prvi pogled deluje malo, ali ukoliko izgradite veliki portfolio sa kvalitetnim fotografijama čija je sadržina interesantna velikom broju kupaca, zarada koju možete imati sa Microstok agencijom može da bude impozantna. Naravno, pojedini kriterijumi moraju biti zadovoljeni, a oni iz dana u dana postaju sve strožiji zbog sve veće konkurencije i sve većeg broja fotografa. Microstock agencije pružaju mogućnost da možete početi sa prodajom fotografija prosečnog kvaliteta (sa zadovoljenim tehničkim kriterijumima) i da se tokom vremena usavršavate, stvarajući sve bolje fotgrafije, učeći od drugih fotografa. Microstock agencije preuzimaju primat u odnosu na Stock agencije zbog niske cene fotografije i povoljnih opcija kupovine paketa u okviru kojih imate mogućnost da preuzmete određen broj fotografija u datom vremenskom periodu (najčešće od mesec do godinu dana).

Sa druge strane, kvalitet besplatnih stock fotografija ne odgovara onim plaćenim Stock fotografijama, ali ako ste u potrazi za nečim jednostavnijim i ukoliko imate ograničen budžet, u nastavku možete pronaći web stranice sa besplatnim Stock fotografijama.

stock.xchng

sxc.hu

Stock.Xchng je najveća arhiva besplatnih fotografija sa preko 400.000 fotografija i 2.5 milliona registrovanih korisnika. Sajt ima odličnu pretragu, fotografije su kvalitetne i dobro organizovane. Sve njihove fotografije koristite standard Uslovi korišćenja fotografija.

Dreamstime

Dreamstime

Dreamstime je jedno od omiljenih mesta za besplatne stock fotografije. Veoma dobro organizovana agencija sa verovatno najboljim interfejsom za korisnike. Dremstime agencija je online od 2000. godine i jedna je od nasnažnijih na tržištu gde se na dnevnoj bazi stranica obnavlja sa hiljadama slika i naslova. Prema podacima iz 2013.-te Dreamstime broji preko 6.000.000 registrovanih članova i preko 17.500.000 fotografija, ilustracija i vektorskih fotografija. Agenciju je osnovao Serban Enache. U svojoj bazi slika, Dreamstime poseduje oko 10 miliona fotografija, i oko 2 miliona vektorskih crteža i raznih obrađenih slika. (2)

MorgueFile

MorgueFile
MorgueFile je stvorio Michael Connors još kao student 1996. godine. MorgueFile sada održavaju i čine braća, Kevin Connors i Michael Connors, zajedno s Johannesom Seemann. Fotografije su visokog kvaliteta. Besplatne fotografije možete koristiti u privatne svrhe, a u komercijalne bilo bi dobro da navedete autora fotografije.

DeviantART Stock Images Section

Deviantart
DeviantART (poznat i kao dA) je međunarodna online umetnička zajednica. Prvi put je lansirana 7. augusta 2000. godine. Osnivači su Angelo Sotira, Scott Jarkoff, Matthew Stephens i drugi. Sedište deviantArt Inc nalazi se u holivudskoj oblasti Los Angeles, Kalifornija, Sjedinjene Države. DeviantART pruža mesto za sve registrovane korisnike da objavljuju svoje radove i komentare. Radovi su podeljeni u kategorije fotografija, digitalna umetnost, tradicionalno slikarstvo, literatura, filmografija i mnoge druge. Ostale usluge uključuju ankete, grupe i portofolio.(4)

StockVault

StockVault

Ako vam trebaju kvalitetne besplatne fotografije, teksture, predlošci logotipa i slično, odličnu zbirku možete pronaći na Stockvault.net. Ove fotografije i crteži su besplatni samo za privatnu nekomercijalnu upotrebu. Možete pogledati uslove korišćenja za više informacija.

Freerange Stock

Freerange Stock

Freerange je još jedno odlično mesto gde možete pronaći kvalitetne slike za web stranice. Freerange nudi besplatne slike za komercijalnu i nekomercijalnu upotrebu. Slike su dodatno obrađene da bi bi bile što kvalitetnije, ali je zato kolekcija manja. Freerange ima prihode od reklama.(5)

FreePik

Freepik

Freepik je još jedan pretraživač koji indeksira besplatne fotografije, vektore, PSD – ove kako za ličnu tako za i komercijalnu upotrebu.

Free Pixels

Free Pixels nudi preuzimanje fotografija u visokoj rezoluciji za korišćenje u ličnim i komercijalnim dizajn projektima.

Izvori:
1 fotoart.rs

2 microstockzarada.com

repro.grf.unizg.hr

3 media-met.hr
4 wikipedia.org
5 media-met.hr

Jedno mišljenje na „Najbolji sajtovi sa besplatnim Stock fotografijama

  1. Molim Vas da mi pomognete:
    Kako je moguce da Getty naplacuje reprodukciju jedne stare fot. iz 50-ih god, napravljenu u Bg, kada je po nasem zakonu takva fot. javni domen (istekla joj autorska prava krajem 80-ih?
    Imam negativ te fot (moj pokojni otac je slikao) a Getty naplacuje 565 eura za 1 njeno preuzimanje?
    Hvala najlepse
    Sanja

Odgovorite

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s