Putovanja

Ostrvo Milos

Informacije o samom ostrvu:

Milos (grčki gr: Μήλος) je jedno ostrva u grupaciji Kiklada u Grčkoj. Upravno ostrvo pripada okrugu Kikladi i Periferiji Južni Egej. Središte ostrva i istoimene opštine je gradić Plaka.
Milos je poznat ka nalazište jedne od najlepših statua iz vremena stare Grčke, Miloskoj Veneri (Afroditi), koja je 1820. pronađena u jednom ostrvskom maslinjaku,a koja se danas nalazi u pariskom Luvru.

POREKLO: Ostrvo je dobilo ime po grčkoj reči za jabuku (grč. „milo“).

PRIRODNI USLOVI: Milos je jedno od većih ostrva Kiklada, udaljeno oko 150 km južno od Atine (nalazi se na pola puta od Atine do Krita, između ostrva Serifos, Sifnos, i Folegandros). Feribotom se stiže na liniji Piraeus – Kythnos – Serifos – Sifnos – Milos – Kimolos.
Ostrvo je dugo 23 km, široko 13 km, a najveći deo je brdovit, sa najvišim vrhom Profitis Elias 748 m. Luka je smeštena u zatvorenom zalivu, što je u stvari glavni krater nekadašnjeg vulkana, kojim je ostrvo podeljeno na dva jednaka dela.

Najbliže značajnije ostrvo Milosu je manji Kimolos na svega 2-3 km ka severozapadu.

Ostrvo je prilično razuđeno i planinsko u većem delu. Postoji nekoliko malih dolina, koje su pogodnije za zemljoradnju.
Milos spada u ostrva Kiklada koja su udaljena od kopna i imaju stalan nedostatak vode usled sušne sredozemne klime sa dugim, žarkim i sušnim letima i blagim i ne baš kišovitim zimama. Biljni i Životinjski svet su takođe osobeni za ovu klimu, a od gajenih kultura dominira maslina.

Ostrvo sa jednim od najdramatičnijih pejzaža u Grčkoj, Milos je vulkanskog porekla, i zbog toga njegove stenovite formacije izgledaju spektakularno. Od svih ostrva ciklada , Milos ima najviše plaža, sa karakterističnim blještavo sivim peskom. Najrazličitije boje koje se smenjuju na Milosu, rezultat su vulkanske aktivnosti, i čine ga jednim od najlepših grčkih ostrva. Pored svega, Milos ima i tople izvore. Uprkos svojoj lepoti, Milos je uspeo da odoli masovnom turizmu.

ISTORIJA
Za Milos, kao i za celokupne Kiklade, je neobično važno razdoblje kasne praistorije, tzv. Kikladska Civilizacija, zavisna i bliska Kritskoj. Na ostrvu je nađeno i mnogo grnčarije iz ovog razdoblja, uglavnom figurina. Tokom stare Grčke Mikonos je prvo bio naseljen Dorcima, a zatim jedan od malih polisa u veoma važnom delu Grčke. Tokom Peloponeskog rata polis Milos je bio neutralan, ali ga je kasnije osvojila Antička Atina.
Posle toga Milosom je vladao stari Rim, a zatim i Vizantija. 1204. g. posle osvajanja Carigrada od strane Krstaša Kikladi potpadaju pod vlast Mlečana, pod kojima ostaju vekovima, do 16. veka, kada novi gospodar postaje osmansko carstvo. Stanovništvo Milosa nije bilo jače uključeno u Grčki ustanak 20ih godina 19. veka, ali je ostrvo odmah pripalo novoosnovanoj Grčkoj. Međutim, razvoj nove države nije sprečio iseljavanje mesnog stanovništva u 20. veku. Poslednjih decenija ovo je umanjeno razvojem turizma.

STANOVNIŠTVO
PLAKA
Centar ostrva je Plaka, smešten na vrhu ogromne stene u glavnom zalivu. Plaka ima tradicionalnu arhitekturu, sa belim kućama, plavim šalonima i vratima, i često veselim balkonima punim cveća
S obzirom da su ulice ekstremno uske, automobili ni fizički ne mogu da prolaze kroz grad, tako da su tu motorcikli jedina prevozna sredstva.

ADAMAS
Glavna luka Milosa, Adamas se nalazi u istom, glavnom zalivu, kao i Plaka, samo nekoliko kilometara južnije. Oko mesta ima nekoliko plaža, zanimljivih crkvi, ali i mesta za noćni provod.

http://www.milos.gr – Zvanična stranica opštine Milos na grčkom, engleskom i italijanskom.

Odgovorite

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s